MIJN DERDE LAND
19 OKTOBER TOT
1 DECEMBER

 


“…Ik heb, om aan dit noodlot te ontkomen,

Een derde land verzonnen in mijn hoofd,

Een land vertrouwd met leugens en fantomen…”[1]

 

Club Interbellum presenteert in het kader van de tentoonstelling MIJN DERDE LAND de SALONS VAN DE IMAGINAIRE KUNSTEN te Huize Frankendael.

 

 

KAARTEN VOOR DE OVERIGE PROGRAMMA’S BESTEL JE VIA ticketscript

 

KAARTEN VOOR MUSEUMNACHT BESTEL JE HIER 

 

SALONS VAN DE IMAGINAIRE KUNSTEN

Tijdens de Salons herleven we de 19e-eeuwse wereldtentoonstellingen, met een vleugje nostalgie naar de 17e en 18e-eeuwse rariteitenkabinetten. In vier wonderlijke avonden in de salons van Huize Frankendael reizen we af naar de verschillende verschijningsvormen van het derde land: van de absurde gronden van onze verbeelding tot de derde landen die dappere dromers in de realiteit bouwden. Verhalenvertellers, theatermakers, wetenschappers en andere artiesten nemen ons mee op ontdekkingstocht langs de kunst, poëzie, film en theatrale voordrachten, vol van heimwee en verlangen. Zo wordt de kunst in de tentoonstelling in een nieuw licht bezien. Tijdens een nachtelijk souper worden we verrijkt door smaken uit vele windstreken waarna we dansend ons eigen derde land betreden.

 

MUSEUMNACHT

ZATERDAG 2 NOVEMBER – DE PATAFYSISCHE SALON, 19:00 -3:00 
Tijdens Museumnacht trappen we af met De Patafysische Salon: een parallel universum in Huize Frankendael. De ’Patafysica is de (anti)wetenschap van de imaginaire oplossingen en de wetten van de uitzondering. Het is de wereld van Alfred Jarry, subversief, absurd en onthutsend eerlijk. Het wordt een uitzinnige viering met tot kunst verheven onzinnigheid van kunstenaars en schrijvers die een eresaluut brengen aan de oervader van het dadaïsme en surrealisme.
Met o.a. de Nederlandse Academie voor ’Patafysica, Toneelgroep Oostpool, absurdist en schrijver Ronald Snijders en Blue Flamingo. BESTEL KAARTEN

 

 

ZATERDAG 9 NOVEMBER – ONZICHTBARE STEDEN 
De tweede salon is die van de nomaden. New Babylon van Constant Nieuwenhuys en Onzichtbare Steden van Italo Calvino vormt het vertrekpunt richting Derde Land, dat bestaat uit allesomvattende netwerken, alternatieve gemeenschappen en virale levensvormen, die hele landen of steden kunnen omspannen. Dit derde land kenmerkt zich door instabiliteit en verandering. Hier vinden we een thuis door een continue ‘thuisloosheid’ radicaal te omarmen.
Met o.a. Ludo van Halem (conservator Rijksmuseum), Martijn de Waal (oprichter Public Matters) en Saskia de Jong. 

 

 

ZATERDAG 16 NOVEMBER – TEMPELS, TUINEN EN TALISMANNEN 
We reizen af naar meer intieme, kleinere dimensies van het derde land. Voor de één bestaat dit land door het omheinen van een eigen plek: een afgesloten ruimte – met eigen wetten en regels – midden in de grote, ongrijpbare wereld. Een tuin, een museum of een tempel, waar het onverwachte, zelfs heilige haar intrede kan doen. Anderen hebben genoeg aan een amulet; een klein voorwerp dat het derde land dankzij associaties en herinnering tot leven wekt als geestelijk toevluchtsoord.
Met o.a. filosoof Victor Kal, schrijver Atte Jongstra en kunstenaar, beeldend kunstenaar Caroline Ruijgrok.

 

 

ZATERDAG 23 NOVEMBER – LEVENDE FANTASIEËN – Door White Rabbit Theater –
De vierde salon gaat over de dilemma’s van het manifesteren van een derde land. Na rondgedwaald te hebben door de verschillende werelden, blijven er vragen. Wat zoek je in een derde land en hoe onderga je je eigen verbeelding? Hoe bescherm je een land zonder grenzen en hoe houd je een ommuurde plaats open? De laatste salon is een theatrale en actieve avond, waar de fantasie van de bezoekers tot leven komt, dankzij performances en gesprekken met dappere dromers die hun eigen derde land in de realiteit bouwden: van Rotary tot Ruigoord.
In een gesprek met mensen reële derde landen en het publiek komen de fantasieën tot leven met theater, muziek en verhalenvertellers die de beeldende kunst in de tentoonstelling in een ander licht plaatsen.

 

TENTOONSTELLING | 19 oktober – 1 december | Frankendael Foundation

 

Kunstenaars: Agnieszka Kurant, Camille Henrot (ovb), Charles Avery, Constant Nieuwenhuys, Fiona Tan, Jennifer Tee, Jonathas de Andrade, Jorge Mendez Blake, Marcius Galan, Mira Sanders, Pablo Bronstein, Paloma Bosque, Ryan Gander, Shilpa Gupta, Shirin Neshat, Simon Fujiwara, Tomas Saraceno. Curatoren: Nathanja van Dijk & Carolyn H Drake.

 

 

In de tentoonstelling Mijn Derde Land reizen we af naar een land dat bestaat tussen verbeelding en werkelijkheid: een imaginaire bestemming als toevluchtsoord voor de mens. Met als uitgangspunt het gedicht Contragewicht van Gerrit  Komrij.

 

De 21ste-eeuwse mens wordt vaak een verstekeling genoemd, ontheemd van de plaats waar hij vandaan komt en vervreemd van de plek waar hij is. Nu globalisering een feit is, vormen geografisch begrensde plaatsen niet langer de basis voor identiteit. Waar zijn wij nog thuis? Met deze vraag in het achterhoofd geven de kunstenaars in de tentoonstelling vorm aan het derde land, gewapend met één van de weinige zaken die de mens altijd bij zich heeft: de verbeelding.

 

Huize Frankendael is de laatst overgebleven buitenplaats van Amsterdam en vormt als groene, culturele enclave een unieke binnenwereld midden in de stad. Het huis is de metafoor voor het derde land van Komrij waarin verbeelding en werkelijkheid samenvallen.

 

Tijdens de tentoonstelling worden de Salons van de Imaginaire Kunsten georganiseerd i.s.m. Club Interbellum en White Rabbit Theater. De Salons staan voor een avond waarin de wereld van de beeldende kunst, theater, muziek, gastronomie en wetenschap samensmelt tot een totaalervaring. Door samen door het vergrootglas van de kunsten en de wetenschap te kijken, onderzoeken we de betekenis van het derde land voor mensen en maatschappij.

 

PROGRAMMA

 

 

ZATERDAG 26 OKTOBER, va. 20.30 uur FILMPROGRAMMA

Politieke grenzen worden opgerekt en vastgeroeste vormen van identiteit worden doorbroken. Met o.a. Adela Babanova, Malak Helmy, Michael James Jones, Isaac Julien en Enrique Raminez. 

 

ZATERDAG 2 NOVEMBER, MUSEUMNACHT DE PATAFYSISCHE SALON  door Club Interbellum

 

ZATERDAG 9 NOVEMBER,  va. 20.30 uur ONZICHTBARE STEDEN door Club Interbellum

 

ZATERDAG 16 NOVEMBER, va. 20.30 uur TEMPELS, TUINEN EN TALISMANNEN door Club Interbellum

 

ZATERDAG 23 NOVEMBER, va. 20.30 uur LEVENDE FANTASIEËN  door White Rabbit Theater

 

DONDERDAG 28 NOVEMBER va. 20.30 uur  HEIMWEE SOIREE – Een minifestival vol heimwee en verlangen 

 

 

Elke zondag, va. 14.00 uur Rondleiding

Kunsthistorici leiden u rond over de tentoonstelling in huis en tuin. Ook aan de historie van Frankendael wordt aandacht besteed. €5 p.p. / kinderen gratis.

Boeken van groepsrondleidingen via: lisa@frankendaelfoundation.nl

 

Openingstijden tentoonstelling:

donderdag – zondag 12.00 – 18.00 uur

De rest van de week op aanvraag, 020-4233930, toegang gratis

 

KAARTEN VOOR MUSEUMNACHT BESTEL JE HIER en kijk voor meer info over Mn8 op museumnachtamsterdam.nl

 

KAARTEN VOOR DE OVERIGE PROGRAMMA’S BESTEL JE VIA ticketscript

 

 

Frankendael Foundation, Middenweg 72, Amsterdam

www.huizefrankendael.nl/kunst

www.facebook.com/frankendaelfoundation

http://www.whiterabbittheater.nl/

 

 

Beeld: Agnieszka Kurant, Archive of maps of Phantom Islands (detail), 2011, Courtesy galeria fortes vilaça & tanya bonakdar gallery, getoond in de tentoonstelling.

 

 

[1]/ 2 Gerrit Komrij, Alle gedichten tot gisteren. Amsterdam, De Bezige Bij 2004. (Met toestemming van het Komrij Huis)