dima
 • THE STAN/JAN SHOW

  Expo Jan Hoek - van 10 januari t/m 5 februari

  De opening van The Jan/Stan-show is op 10 januari van 21:15 tot 01:00. Met dj's en feest! Aan de opening zijn twee programma's gekoppeld: De Exotische Witte en De Exotische Zwarte.

  Mede mogelijk gemaakt door Club Interbellum

  The Stan/Jan-show is een samenwerkingsproject tussen de in Ghana wonende straatschilder Stan Aziz Ahmed en de in Amsterdam wonende fotograaf Jan Hoek.

  The Stan/Jan-show is een samenwerkingsproject tussen de in Ghana wonende straatschilder Stan Aziz Ahmed en de in Amsterdam wonende fotograaf Jan Hoek. Tijdens het fotograferen voor een project in Kumasi maakte Jan kennis met Stan die hem hielp en assisteerde. Stan is een straatschilder en vroeg of Jan's galerie (Galerie Ron Mandos) zijn werk in de galerie zou kunnen laten zien.

  Jan moest helaas 'nee' zeggen, ondanks dat hij vond dat Stan fantastisch kan schilderen in een typische Ghanese stijl. Om in het westen te tonen moet je zo origineel mogelijk zijn, terwijl Stan juist zo herkenbaar mogelijk werk moet maken om het kwijt te kunnen aan toeristen en hotels (vrouwen met kruiken op hun hoofd).

  'Maar' zei Stan 'ik weet niet wat ze bij jullie willen. Kan jij mij niet zeggen wat ik moet schilderen?' 'Ja maar nee!' wou Jan gelijk uitroepen. 'Zo werkt dat natuurlijk niet!'. Maar toen dacht hij: 'Ach, waarom ook eigenlijk niet?' Gedurende twee jaar verzon Jan wat Stan moest schilderen. Dat probeerden ze zo te doen dat de input van beiden als gelijkwaardig gezien kan worden. Alle werken moesten uiteindelijk evenveel Jan als Stan bevatten. Zo leerden ze elkaars leven steeds beter kennen en maakten ze werk dat ze nooit zonder elkaar hadden kunnen maken.

  De Exotische Witte / De Exotische Zwarte

  In 'De Exotische Witte' en 'De Exotische Zwarte' wordt gekeken hoe westerlingen Afrikanen in beeld brengen en andersom. Omdat de programma-onderdelen tegelijkertijd plaatsvinden zul je er echter maar één bij kunnen wonen, waardoor iedereen bezoeker het onderwerp enkel van één kant belicht zal zien.

  De 'Exotische Witte' en 'De Exotische Zwarte' worden georganiseerd naar aanleiding van The Stan/Jan-show: een expositie die vanaf 10 januari een maand te zien zal zijn in De Balie. Hierin zullen op de gehele eerste verdieping de werken te zien zijn die zijn voortgekomen uit de samenwerking tussen de Ghanese straatschilder Stan Abdul Aziz Ahmeden de Amsterdamse fotograaf Jan Hoek.

  Presentatie: Gwen Pol en Wieger Wobbe Windhorst

  Kaarten reserveren via debalie.nl, wees snel want op = op.

  Aansluitend vanaf 21.15 zal de opening van de Stan/Jan-show plaatsvinden.

  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds Voor de Kunst, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, The My First Art Collection Club Amsterdam, Club Interbellum en Het Mondriaanfonds.