dima
 • Europe Endless Express 2016

  Donderdagavond 30 juni 2016 vertrok de Europe Endless Express vanaf Amsterdam Centraal en zette koers richting o.a. Praag, Bratislava, Wenen en Keulen. Aan boord van deze halve kilometer lange nachttrein zaten 600 passagiers die samen met schrijvers, theatermakers, kunstenaars en wetenschappers in een roerig tijdsgewricht op een legendarische ontdekkingstocht door Europa trokken.

  De kunstenaars en medewerkers aan boord hebben – vaak geheel vrijwillig (!) – hun talent in dienst van de Europe Endless Express gesteld en mede dankzij de onvermoeibare steun van onze partners tijdens de zware voorbereidingstijd, hebben we het succesvol voor elkaar weten te krijgen om de trein te laten rijden. Omdat allen het een belangrijke reis vonden. En natuurlijk bedanken we ook onze enthousiaste passagiers; jullie waren geweldig!

  We hebben een prachtig avontuur beleefd en een statement gemaakt. Reizend, luisterend, denkend, drinkend, slapend en feestend over de eeuw-oude verbindingen van Europa zijn we achter onze grenzen vandaan gekropen, uit onze bubbel. We hebben drie dagen lang samen een krap bemeten ruimte gedeeld. We hebben met elkaar gezien en gevoeld dat Europa meer zou kunnen zijn dan alleen die begrensde monetaire unie, meer dan alleen een verenigd economisch bolwerk verbonden door handelsverdragen.

  Word nu VRIENDvan de Europe Endless Express om je plek bovenaan de reserveringslijst voor de komende editie vast te leggen. We kunnen jullie steun echt enorm goed gebruiken, want dit smaakt naar meer!

  Op de hoogte blijven kan via onze nieuwsbrief onderaan deze website – onder andere wat betreft het boek over deze unieke reis dat zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot, geschreven door initiatiefnemer Caspar van Gemund en Olivier Willemsen.

  Voor nu: dank jullie wel! We gaan jullie ontzettend missen, en hopelijk zien we elkaar tijdens een volgende editie weer!

  Team Europe Endless Express

  --------------

  De Correspondent Tomas Vanheste 'De Europe Endless Express, een trein vol kunstenaars, filosofen en muzikanten, reed afgelopen weekend naar de nieuwe EU-voorzitter Slowakije. Terwijl de gasten dronken en dansten, somberde een Slowaakse denker over de ondergang van de EU.'

  Het Parool Rajko Disseldorp  'Terwijl het prachtige Tsjechische landschap aan je voorbij trekt, kijk je gefascineerd en bewonderend naar de precisie van de drummer'

  Theaterkrant**** Max Arian 'Wat was het reisdoel? De route? Wat zou er te zien, te horen en, ook belangrijk, te eten en te drinken zijn? Was dit een gezellig reisje, een stukje Europa-building, een rijdend theaterfestival of een levende brok nostalgie naar de toekomst?'

  NRC Online, vlog Joyce Roodnat In de coupé’s van de Europe Endless Express zitten zevenhonderd reizigers, inclusief bands, acteurs, schrijvers, dichters en denkers. Het is een blind date met Europa, want de route is geheim en het doel ook. Tussen de rails wordt bewezen dat Europa weliswaar een zorgenkind is, maar een feest kan zijn. Het eindpunt blijkt Bratislava. Maar ter hoogte van Amersfoort gaat het al los. NRC-redacteur Joyce Roodnat ging aan boord en kwam terug met een videoverslag. Erik van Zuylen filmde.

  ------------