3e Salon ~ TEMPELS, TUINEN & TALISMANNEN ~ ZA 16 NOVEMBER

            

3e Salon ~ TEMPELS, TUINEN & TALISMANNEN ~ ZA 16 NOVEMBER 20.00 – 1.00

Nadat we gedwaald hebben in de onzichtbare steden van de 2e Salon, zoomen we in op de kleinere en intiemere dimensies van het Derde Land.

Steeds creëren wij een eigen spel, ruimte of wereld – met eigen wetten en regels – midden in een grote, ongrijpbare wereld.

Deze avond reizen we af naar:

~ TEMPELS als die open plekken waar de verbeelding, het onverwachtse en het ongerijmde hun intrede kunnen doen.

~ TUINEN als (aardse) paradijzen waar we ons veilig kunnen wanen afgescheiden van de wereld daarbuiten.

~ TALISMANNEN als ‘magische’ objecten die houvast bieden en dankzij associaties en herinneringen als een geestelijk toevluchtsoord kunnen dienen.

Voor 20 euro koop je van een “Menu van de Geest” en een “Menu van de Maag” geserveerd door restaurant Merkelbach. Een avond vol lezingen, performances, kunst, eten en muziek die samenvallen in een totaal-beleving. Komt dat zien, horen en proeven!

De salon biedt ook een mooie gelegenheid om de expositie te genieten in het huis.

Kaarten vind je hier: https://shop.ticketscript.com/channel/web2/get-dates/rid/GULPQ7NV/eid/184646/language/en/format/html

Let op! De kaarten worden via ticketscript verkocht voor €25,-. Laat je kaart zien bij de entree en je krijgt 5 euro terug! Kaarten ook aan de deur te koop, cash only.

 ~ MENU VAN DE MAAG ~
Uit Nederland: Bitterballen, uiteraard.
Uit Mexico: Empanadas de Calabaza, deegflapjes gevuld met pompoen en kaneel.
Uit Iran: Chorosht’e Be, Kweeperen gestoofd met kalfsvlees.
Uit Frankrijk: Oesters met mignonette en citroen.

~ MENU VAN DE GEEST ~

* Dr. Victor Kal, hoofddocent Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een pleidooi voor het grijpen van de kans en toelaten van het wonder. Puttend uit allerlei filosofische tradities en persoonlijke anekdotes, vertelt hij over het belang van het bouwen van een tempel voor het vinden van tijd en ruimte in het dagelijkse leven.

* Schrijver Atte Jongstra geeft ons ‘gedetailleerde vergezichten’ op de meest beroemde tuin in de geschiedenis, de tuin van Eden. Hij wijst ons de weg naar het Paradijs, onder andere door aldaar “eeuwigheidsmetingen” uit te voeren en de paradijselijke flora, fauna, tijd en hygiëne tegen het licht te houden.

* Schrijfster en kunstenares Caroline Ruijgrok geeft een literaire en beeldende performance waarbij ze van een groot, werelds perspectief steeds meer inzoomt op het centrale object van haar lezing. Dit object verweeft zij in vier verschillende geschiedenissen, die elk laveren tussen feit en fictie.

* Marie Meeusen (docente, schrijfster, volksverhefster met dunne armen en talisvrouw) bouwt een vreemdsoortig, meerstemmig altaar en offert verhalen die de wereld beter maken.

* Kunstenaar Meinbert Gozewijn van Soest geeft ons een fascinerende inkijk in zijn verzameling Het Relikwieënmuseum. Een bonte collectie van de meest uiteenlopende objecten tonen steeds het verband tussen Eeuwigheid en Vergankelijkheid.

* Meesterverhalenverteller Simon Hodges (Words That Change, Cafe Mezrab) zal de culinaire proeverij begeleiden met wonderlijke verhalen uit allerlei windstreken en fantastische, informele improvisaties waarmee hij naam heeft gemaakt in de storytelling scene.

* In het storytelling cafe zal Sahand Sahebdivani samen met zijn muzikale maten de avond afsluiten met zijn onnavolgbare mooie muziek.

Curator: Erika Sprey
Producent: Insha Klinkenberg

Onzichtbare steden is de tweede salon in een serie van vier Salons in het kader van de expositie Mijn Derde Land. Zie voor het volledige programma hier: http://www.huizefrankendael.nl/nl/kunst/algemeen

Afbeelding: Explore Paul Noble