2e Salon ~ ONZICHTBARE STEDEN ~ Za 9 November

 

2e Salon ~ ONZICHTBARE STEDEN  ~ Za 9 November 20.00 – 2.00

Na een absurdistische aftrap met DE PATAFYSISCHE SALON op Museumnacht, reizen we verder naar de volgende imaginaire bestemming!

Deze tweede salon of mini-festival is die van de nomaden en de Homo Ludens die zich thuis voelen in een vloeibare wereld. In hun voetsporen laten wij ons inspireren door utopische steden zoals die van New Babylon van Constant Nieuwenhuys en de Onzichtbare Steden van Italo Calvino.

Voor 25 euro koop je van een “Menu van de Geest” en een “Menu van de Maag” geserveerd door restaurant Merkelbach. Een avond vol lezingen, performances, kunst, eten en muziek die samenvallen in een totaal-beleving die het midden houdt tussen feit en fictie. Komt dat zien, horen en proeven!

De salon biedt ook een mooie gelegenheid om de expositie te genieten in het huis.

Kaarten vind je hier: https://shop.ticketscript.com/channel/web2/get-dates/rid/GULPQ7NV/eid/184646/language/en/format/html

~ MENU VOOR DE MAAG ~
Uit Nederland: Bitterballen, uiteraard.
Uit Mexico: Empanadas de Calabaza, deegflapjes gevuld met pompoen en kaneel.
Uit Iran: Chorosht’e Be, Kweeperen gestoofd met kalfsvlees.
Uit Frankrijk: Oesters met mignonette en citroen.

~ MENU VOOR DE GEEST ~

* Ludo van Halem, conservartor 20e eeuwse kunst van het Rijksmuseum, zal niet eerder gepubliceerde teksten over New Babylon en manifest voordragen van o.a. Simon Vinkenoog. Hij zal ook de Homo Ludens tot leven wekken in het werk van Constant dat onderdeel is van de expositie Mijn Derde Land.

* Martijn de Waal (mediafilosoof en oprichter van The Public Matters) beschrijft in zijn nieuwste boek “De stad als interface” de manier waarop digitale media het alledaagse leven in de stad veranderen. Wat betekent de opkomst van smart phones, gps-navigatie, sensors en sociale netwerken voor onze beleving van een steeds meer onzichtbare stad?

* Cilia Erens (geluidskunstenaar) brengt ons door middel van een geluidswandeling terug naar het pre-kapitalisitische China van de jaren 80. Ook zal zij spreken over de rol van geluid als het middel bij uitstek om in tijd en ruimte te reizen.

* Lotte van Gelder (schrijfster, curator, performer) geeft een voordracht over de gevaren en verlokkingen van de buitensporige verbeelding aan de hand van Italo Calvino.

* Harald Austbø (componist, muzikant) brengt een deel van zijn voorstelling “Onzichtbare Steden” ten gehore, een intieme muzikale vertelling over het reizen tussen steden; het aankomen in een stad, de beleving ervan, het vertrek en het doorgaan.

* Meesterverhalenverteller Simon Hodges (Words That Change, Cafe Mezrab) zal de culinaire proeverij begeleiden met wonderlijke verhalen uit allerlei windstreken en fantastische, informele improvisaties waarmee hij naam heeft gemaakt in de storytelling scene.

* DJ Edo Bouman (Bombay-Connection) sluit de avond af met een muzikale reis om de wereld in 80 platen.

Curator: Erika Sprey
Producent: Insha Klinkenberg

 

Onzichtbare steden is de tweede salon in een serie van vier Salons in het kader van de expositie Mijn Derde Land. Zie voor het volledige programma hier: http://www.huizefrankendael.nl/nl/kunst/algemeen/

Afbeelding: Koolhaas & Vriesendorp_Captive Globe Revisited_1994